06 190 716 29 info@shvgo.nl

Waarom schuldhulpverlening voor ondernemers?

U heeft problematische schulden en komt er zelf niet meer uit. Zoek tijdig hulp zodat u er weer bovenop komt. U staat er niet alleen voor! Maak direct een afspraak met ons voor een vrijblijvend, oriënterend gesprek. Aan het eind van dit gesprek weet u waar u aan toe bent en wat voor u de beste oplossing is.

Wat betekent SHVGO voor u!

De Belastingdienst is gestart met het aanmanen en het beslag leggen bij ondernemers die een achterstand hebben in het terugbetalen van hun belastingschuld. SHVGO helpt u om tot een passende oplossing te komen.

> Gemeenten

Het aantal bedrijven is de afgelopen jaren hard gegroeid. Begin 2022 waren er meer dan 2 miljoen bedrijven die Nederland. Ondernemen is risicovol, een groot aantal ondernemers sluit hun bedrijf binnen 5 jaar, 60% daarvan om financiële redenen.

Wat doet een gemeente om een (ex-)ondernemer met problematische schulden te helpen?

Sinds 1 januari 2021 is een gemeente wettelijk verplicht om (ex-)ondernemers (net als particulieren) schuldhulp aan te bieden: de Wet gemeentelijke schulddienstverlening (Wgs).

Er zijn diverse vormen van schuldhulp, bijvoorbeeld:

– Minnelijk traject
– Wettelijk traject (WSNP)
– Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA)
– Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)
– Budgetbeheer en/of budgetadvies
– Cursussen/trainingen over omgaan met en voorkomen van schulden

Aanbod gemeente

Soms biedt de gemeente schuldhulp aan de ondernemer aan, zonder dat die zich daarvoor heeft aangemeld. Dit kan gebeuren bij een achterstand in de betaling van de huur, zorgverzekering, energie of water. De betreffende instantie/schuldeiser moet dit namelijk melden bij de gemeente. De gemeente nodigt de ondernemer daarna uit voor een gesprek en onderzoekt of de ondernemer schuldhulpverlening nodig heeft.

Gemeente bereikt (ex-)ondernemers met problematische schulden niet of niet voldoende

Schuldhulpverlening voor ondernemers schiet vaak tekort. Gemeenten hebben moeite om ondernemers met problematische schulden goed te bereiken, en andersom weten ondernemers vaak niet wat de gemeente voor hen kan betekenen op het gebied van schuldhulpverlening.

Het eerste probleem is, dat ondernemers vaak te lang wachten met het zoeken van hulp, niet in de laatste plaats omdat ze het idee hebben dat het succes van hun onderneming hun eigen verantwoordelijkheid is. Ook gemeenten hebben vaak nog het idee dat ondernemers zelfredzaam moeten zijn.

Het tweede probleem is, dat er nog steeds gemeenten die ondernemers de toegang tot gemeentelijke hulp weigeren. Ondanks dat sinds 1 januari 2021 schuldhulpverlening aan ondernemers vanuit de gemeente verplicht is, blijft dit misverstand toch bestaan.

Het derde probleem is, dat er een gebrek aan expertise is. Zelfs als ondernemers wél worden toegelaten tot het gemeentelijke traject, kan het alsnog foutlopen als de gespecialiseerde kennis die nodig is om ondernemers met problematische schulden te helpen, ontbreekt. Want ondernemers hebben over het algemeen complexere problemen dan particulieren waarvoor dan aanvullende kennis noodzakelijk is.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

VNG maant gemeenten proactief (ex-)ondernemers te helpen: ‘Bied (ex-)ondernemers met financiële zorgen tijdige en passende ondersteuning. Voorkom (toename van) schulden en het failliet gaan van ondernemingen en beperk de hieruit voortvloeiende maatschappelijke kosten’.

Gemeenten en schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers

Werkt u bij een gemeente en heeft u te maken met (ex-)ondernemers die financiële problemen hebben? Dan is het handig om te gaan samenwerken met SchuldHulpverlening Voor Gelderse Ondernemers (SHVGO). SHVGO is onderdeel van Intova & Partners B.V. Wij verzorgen sinds 2003 schuldhulpverlening voor ondernemers.

Als onafhankelijke en onpartijdige intermediair is het ons doel om het beste resultaat voor alle partijen te behalen. Hierbij voeren wij onze werkzaamheden op basis van onze Gedragscode Schuldhulpverlening voor ondernemers uit.

Of het nu een ZZP’er, eenmanszaak of BV betreft, wij kunnen u als Gemeente de ondersteuning en begeleiding aanbieden zodat het traject professioneel en snel naar volle tevredenheid van de betreffende ondernemer kan verlopen. Wij werken vanuit het perspectief van de ondernemer. Ook na het succesvol afsluiten van het traject, houden wij contact met de ondernemer en bieden wij nazorg. Of wij bieden andere hulp aan zoals vroegsignalering en preventiemaatregelen. Alles zodat de ondernemer op ieder moment grip op zijn onderneming heeft. Neem contact met ons op!

SHVGO garanties

    • Conform gedragscode SHVGO
    • Korte doorlooptijden
    • Ondernemer houdt de regie
    • Ruime ervaring (sinds 2003)
    • Betrouwbare partner
    • Persoonlijk contact
    • Vertrouwelijk
    • Betrokkenheid
    • Servicegericht

Snel weer aan de slag?

 

Wilt u met iemand sparren over uw financiële situatie? Wij staan klaar voor u. Discreet en vertrouwelijk zorgen wij voor de beste oplossing zodat u weer verder kunt en perspectief heeft.

 

Servicedesk SHVGO

  06 190 716 29

  info@shvgo.nl

  Servicedesk

Bereikbaar op:
ma t/m vrij van 09:00u - 17:00u
zaterdag van 09:00u - 13:00u

Locatie & adres

  SHVGO B.V.
  Celsiusweg 18e
  6662 PX Elst (GLD)

  Google maps